Operaţie în premieră la Galaţi!

08.11.2013

iaţa unui băiat de 16 ani a fost salvată de o echipă de medici chirurgi de la Spitalul Clinic de Urgenta pentru copii „Sf. Ioan” Galaţi. Băiatul, care locuieşte în Bereşti, a venit la camera de gardă a spitalului pe data de 21 ianuarie a.c. cu o stare generală foarte proastă. A povestit medicilor că în urmă cu 10 zile căzuse de pe sanie. În timpul accidentului, sania îl lovise în zona lombară. Deşi se simţise rău şi a avut dureri imediat după căzătură, părinţii au amânat venirea la spital.

Sanie mai periculoasă decât o maşină

„În primul moment am rămas total uimit. Un rinichi traumatizat în asemenea măsură nu vezi nici după un accident rutier. Oricum, pentru că băiatul a fost adus destul de târziu la noi, starea sa generală era una alterată, era dispneic (respira cu dificultate) şi avea un puls neregulat. Mai mult, abdomenul şi lomba dreaptă erau destinse”, explică dr. Virgil Cristea, şeful echipei de medici care a efectuat operaţia.
Înainte de a intra în sala de operaţie, copilului i s-a făcut un RMN, o urografie şi un set de analize la sânge. Toate aceste investigaţii au avut scopul de a afla care este starea de funcţionare a rinichiului stâng. „Pe 23 ianuarie l-am operat şi am depistat un hematom subcapsular (în interiorul capsulei care înveleşte rinichiul). Organul afectat era comprimat din cauza sângelui modificat (alterat), care conţinea cheaguri şi urina. Partea de jos a rinichiului era detaşată de restul organului. Din cauza celor peste zece zile câte trecuseră de la accidentare, dar şi ca urmare a modificărilor severe ale structurilor anatomice ale rinichiului, acesta nu a mai putut fi salvat, impunându-se extirparea lui. A fost o operaţie complexă, care a durat în jur de patru ore şi jumătate. Lucrurile au fost îngreunate din cauza situaţiei locale descrise”, continuă dr. Cristea.

I-au redat viaţa

Din fericire, evoluţia de după operaţie a fost una bună. Copilul a putut urina normal şi nu a făcut febră. „S-a dat jos din pat la trei zile după intervenţie, starea lui de sănătate îmbunătăţindu-se constant”, adaugă specialistul citat. Alături de dr. Cristea, echipa chirurgicală a fost formată din medicii Anca Ştefanopol şi Teodor Duca.

Stiri

Interviu cu managerul Spitalului

INTERVIU cu managerul Spitalul de Copii “Sf. Ioan” Galati: "Ne apropiem cu personalul de LIMITA DE AVARIE"

27.05.2014

Operaţie în premieră la Galaţi!

Copil salvat de o echipă de chirurgi de la Spitalul "Sf. Ioan"

08.11.2013

Finalizare SUCG

Finalizarea cu succes a implementarii Sistemului Informatic Integrat ATLAS med la Spitalul de Urgent...

26.05.2007